Tanaman
Timun
Timun atau Mentimun
(Cucumis sativus) merupakan sejenis buah tumbuhan yang dimakan sebagai
sayur-sayuran dan ditanam sebagai makanan sejak 3000 tahun dulu. Timun boleh
dimakan secara mentah atau segar dan juga dalam masakan.
Timun yang juga
dikenali sebagai mentimun atau nama saintifiknya Cucumis sativus, mengandungi
0.65% protein, 0.1% lemak dan karbohidrat sebanyak 2.2%. Selain itu timun juga
mengandungi kalsium, zat besi, magnesium, fosforus, vitamin A, vitamin B1,
vitamin B2 dan vitamin C.
Biji timun mengandungi
racun alkoloid jenis hipoxanti ,yang berkesan untuk merawat kanak-kanak yang
kecacingan. Bagi mereka yang menhidapi sakit tekak apabila diserang batuk ,
penyakit ini dapat dirawat dengan biji timun dimana sedikit biji timun
dicampurkan dengan sedikit garam dan dikumuh beberapa kali sehari. Pengamalan
ini dapat mengembalikan suara yang hilang.
Selain itu, penyakit
sampu pucat iaitu sejenis penyakit pening-pening yang berterusan sehingga dapat
menurunkan berat badan dapat diatasi dengan pengamalan makan timun mentah atau
yang telah dimasak. Timun juga dapat mengubati penyakit disesteri iaitu keluar
darah semasa membuang air besar.
Timun banyak terjual di
pasar-pasar termasuk pasar tani, dan pasar sayur. Ia terletak dalam famili yang
sama dengan tembikai dan labu.
Timun merupakan sejenis
pokok memanjat dan sesuai untuk ditanam pada pagar. Ia boleh membiak daripada
biji benih.
0 comments:
Post a Comment